Færder Får

GAMMELNORSK SPÆLSAU

Færder Får er sauer av rasen Gammelnorsk spælsau. Vi holder til ytterst i skjærgården, på Hvasser i Vestfold. Våre dyr driver- skjøtsel av kystkulturlandskapet. I tillegg produserer vi kjøtt, garn og skinnfeller.  

BEITEOMRÅDER OG VERN AV KYSTKULTURLANDSKAPET

Vi har samarbeidsavtale med Oslofjordens Friluftsråd , Færder Nasjonalpark, Kystverket, Sandø IS, Færder kommune og Fylkesmannen i Vestfold for å gjenerobre og vedlikeholde kulturlandskapet. Dyrene våre beiter mesteparten av Moutmarka på Tjøme (fra Skåetangen i sør til Mostranda camping), ved Verdens Ende (Grepan) og sør på Hvasser. Sommerstid setter vi ut sauer på øyene Sandø, Vestre Bustein og Kløvningen.  Skjærgårdstjenesten gjør en fantastisk jobb både ved å sette ut om våren og frakte de tilbake om høsten.

Alle øyer og Moutmarka er en del av Færder Nasjonalpark som i 2013 ble opprettet for å bevare et større naturområde i ytre Oslofjord med vekt på landskap, naturtyper og geologiske forekomster.  Sauene gjør her en viktig jobb med å holde kulturlandskapet åpent.
Les mer om Færder Nasjonalpark her!

Våre sauer av rasen Gammelnorsk Spælsau er mest vanlig på Vestlandet, men Færder kommune med sine mange øyer er helt perfekt for sauebeite for akkurat disse.


Færder Får på Øya Kløvningen utenfor Hvasser

Færder Får på Øya Kløvningen utenfor Hvasser

ØYA KLØVNINGEN

Øya Kløvningen ligger sør for Hvasser. Folk på Hvasser sier at øya gjennom mange, mange år har vært brukt til beite av ulike dyr, -  i starten med kyr, siden sauer. Men nå har dette opphørt over lang tid. Etter å ha undersøkt terrenget der ute ift topografi, vegetasjon, ”leskjul”, vekst og vannforhold, så vi at øya egner seg ypperlig til sauebeite. Kløvningen eies av Oslofjordens Friluftsråd. Men tidligere eiere på Hvasser har fremdeles beiterett. Færder Får har inngått leieavtale med disse om bruk av øya til sommerbeite over flere år. Vi har satt opp plakater på en skjønnsom måte, der vi har opplyst ”båtfolket” om saueholdet og hva man skal ta hensyn til.

L2790976 (2).JPG
L2790950.JPG

I beitesesongen 2019 patruljerte disse her ute

789A4082 – Kopi.JPG
Vær kløvningen juni 2019 (2).jpg

Høsten 2016 startet vi ryddeprosjekt i kløfta som går sør - nord på østsiden. Der har trær og annen tilvekster blitt fjernet for å gi mer beite, men også for å få bort uønskede arter i Færder Nasjonalpark. Stien har blitt opparbeidet. Vi ønsker å videreføre prosjektet.

IMG_8575 (1) – Kopi.JPG

MOUTMARKA

Færder Får på beite i Moutmarka

Færder Får på beite i Moutmarka

Vi har inngått en samarbeidsavtale med Oslofjordens Friluftsråd om beiting i Moutmarka som er en del av Færder nasjonalpark, fra høsten 2004.  Færder Får gjerdet inn endel  av området. Deretter ble en stor del av beitet ryddet med krattknuser for å få tilbake beitet slik de så ut, da det beitet melkekyr der for ca 30 år siden.  Beitingen etterpå har som mål å hindre gjengroing og gjennom nedbeiting gjenerobre kulturlandskapet. 

Senere har det blitt inngjerdet et større område og beitet dette med kyr, spesielt for å holde vegetasjon nede i et dammene. Det er aktive hytteeiere i sør og nord som ved å rydde vegetasjon, aktivt tar del i å motvirke gjengroing. Moutmarka er et svært populært turområde for store deler av Vestfold.

Våren 2017 ble hele Moutmarka inngjerdet. Da fikk sauene tilgang til sjøen. Her ser vi fra åpningsdagen hvor sauene føres over til det ytre beitet:

L2794846 – Kopi.JPG
IMG_8651 – Kopi.JPG
IMG_9411.JPG
IMG_9583.JPG
 

Fra beitesesongen 2019 (trykk på bildet under)


Det hender at sauene setter seg fast eller går utenfor gjerdet i nærheten av Moutmarka

Både Tjøme og Hvasser er overbefolket med rev. Den gir oss utfordringer, fordi den tar dagsgamle lam. Derfor har all lamming 2020 foregått på gården.



Nofence i Færder Nasjonalpark, Moutmarka (trykk på bilde under). Denne viser systemet.

Færder Nasjonalpark har kjøpt inn Nofenceklaver slik at sauene fra sommeren 2019 beiter spesielle områder i perioder på vestsida av Moutmarka. Vi høstet gode erfaringer ved bruk av disse som viser hvor dyra beiter innenfor et virituelt område som vi kan justere etter behov. Det er kun batterikapasitet, og store lam (uten klaver) i slutten av beitesesongen som er en utfordring.


SANDØ

FaerderFaar_Sando.jpg
Til Sandø med årets beitedyr sommern 2017

Til Sandø med årets beitedyr sommern 2017

Sandø ligger rett øst av Hvasser. Halve øya tilhører Færder Nasjonalpark, mens resterende er privat,-  ikledd hytter. Tidligere år beitet Færder Får hele øya etter fellesferien. Det opphørte og våren 2015 fikk Sandø IS inngjerdet en liten del av øya til sauebeite. I samarbeid med Færder Får ble søye med lam satt inn der i mai 2015, og siden hver sommer. Det må nevnes at Sandø er den mest interessante øya i Oslofjorden mht botanikk og insekter.


 

 

HVASSER

I samarbeid med Færder Får ryddet grunneiere et ca 62 da naturvernområde sør på Hvasser.  Tidligere hadde det beitet melkekyr der, men etter noen års opphold hadde tilgroingen tatt overhånd. Området er et attraktivt turområde, blant annet går det sti gjennom beitet til kystledhytten på Tjønneberget. Dette er et av våre "fastlandsbeiter" med flo og fjære. Sauene har tilgang til tang og naturlig salt. Dessuten er dette plassen hvor vi gjerne ilandsetter sauer fra øyene.

SlowDesign_FerderFar.jpg
Våren 2017

Våren 2017

Vinteren 2019 hadde vi årslam beitende her. De fikk selvsagt daglig foring (trykk på bilde!).


VESTRE BUSTEIN

 

Vestre Bustein er en øy rett nordøst for Hvasser. Deler av øya er skogkledt og gir ypperlig beite for våre sauer. I tidligere tider var Vestre Bustein beite for bønder på Sandø. Vi har inngått leieavtale med Sandø IS som eier både Vestre og Østre Bustein.  Færder Får har etter det beitet Vestre Bustein fra og med sommeren 2003, og har hatt et nært samarbeid med styret for Sandø IS som har vært meget positive til beiteprosjektet.
Beiting har også vært vellykket ift båtfolket som ”okkuperer” øya store deler av sommeren.

Her er bilder fra fjorårets innsamling (trykk på bildet under!)

L2791178 (2) – Kopi.JPG

Vi har gjennom tildelte midler fra “Utvalgte kulturlandskap i skjærgården” ryddet (drevet hogst) i flere sesonger innfor de tre mest attraktive stendene, samt på større sletter innpå øya. Det gir større mulighet for utfoldelse + mer beite. Det bør nevnes at Vestre Bustein har en sjelden strandflora der det vokser planter som ikke finnes andre steder i Norge.

IMG_6049.JPG

Fra en vanskelig innsamling høsten 2019 der vi måtte presse sauene ombord i båten på vestsiden